2010. augusztus 18., szerda

Karolina vs. Múzeum

Minden turista álma: hatalmas kincshez jutni a gyanútlan helyiektől, bagóért bagóért vagy kevés baniért. Jöjjön egy súlyosan monarchista térre és próbálja meg.

Régiségpiac Kolozsvár óvárosában. A Karolina-téren (ma Muzeului vagyis Múzeum tér) több műemlék helyezkedik el: a Karolina-oszlop, a Ferenc-rendi templom és kolostor, illetve itt van a Régészeti és Történelmi Múzeum főépülete is. A múzeum előtt a kolozsvári román történészprofesszor, Constantin Daicoviciu szobra áll. Ceausescu elvtárs kedvenc házi történészéről (oh, szent nacionalizmus) vagy jót vagy semmit, mindenesetre még halála évében (1973) szülőfaluja felvette a nevét :)))

Ajánlott: Lovász Attila régiségboltja, az Antique Prima

eredeti? utángyártott ragyogás?

Ferenc-rendi templom és kolostor


 Karolina-oszlop
A kolozsvári Karolina-oszlop, korábbi, népszerű nevén Státua, a város legrégibb világi emlékműve, az Óvárban a Múzeum téren áll.


Az oszlopot I. Ferenc király, és negyedik felesége, Karolina Auguszta királyné látogatásának emlékére emelték. A látogatásra 1817. augusztus 18. és 27. között került sor. A látogatás célja a nép megnyugtatása volt a napóleoni háborúk okozta nehézségek közepette. A császári pár a Bánffy-palotában szállt meg.


Mindkét dombormű érdekes a viselettörténet szempontjából. Kultúrtörténeti érdekesség (ma bakinak neveznénk), hogy a kórház kapujánál olajlámpa látható, noha a városban az utcai világítás csak 1827 decemberében kezdődött, tehát a császári látogatáskor a lámpa még nem lehetett meg.(wiki)





további képek

Nincsenek megjegyzések: