2010. március 24., szerda

Nagy Magyarország térkép miatt büntetve

Mátyás király és Nagy-Magyarország
(forrás: kúrinfó)
A Kolozs megyei rendőrség csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, hogy a három diáklánynak fejenként 200 lej bírságot kell fizetnie. A magyarság nemzeti ünnepének szervezői a restaurálás alatt álló Mátyás király szoborcsoportot körülvevő kerítésre akarták kifüggeszteni a történelmi térképet.
A három lány a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) tagja, részt vettek a hétfői ünnepségek szervezésében. A KMDSZ vezetői állítják: a hatóságoktól engedélyt kaptak arra, hogy úgynevezett forradalmi sétateret alakítsanak ki a szoborcsoport előtti téren, ahol élő szoborpark, kokárdakészítő, valamint korabeli műhelyek kaptak volna helyet.
A szervezők azért függesztették ki a szobrot körülvevő kerítésre a térképet, mert a zord idő miatt nem kaptak paravánokat a kolozsvári magyar színháztól, viszont kikérték annak a cégnek az engedélyét, amely elhelyezte a szobor köré a kerítést.
A szervezők szerint félreértés történt, mégpedig amiatt, hogy ugyanazon a helyszínen tartózkodtak az Új Magyar Gárda Kulturális és Hagyományőrző Mozgalom Győri Wass Albert Zászlóalja Székely Szakaszának a tagjai, kiknek vezetőjét szintén bekísérték a román rendőrök.
A román állampolgárságú 23 éves fiatalember kabátja ujjára ugyanis gót betűkkel az a jelmondat volt felírva, hogy Meine Ehre heisst Treue (Az én tisztességem a hűség). A "fasiszta, nacionalista és idegengyűlölő jelképeket" tiltó törvényre hivatkozva a rendőrség büntetőjogi eljárást kezdeményezett ellene.
(MTI - Szabadság nyomán)

2010. március 18., csütörtök

Cafe Krajczár

Kolozsvár, Romania
többnyire ártalmatlan, többnyire magyar kocsmák

Krajczár

másik nevén Matthias Cafe
jobboldalt Matyi fogadója

Mátyás király szülőháza mellett

2010. március 4., csütörtök

Brutalizmus Kolozsvárott

telefonközpont, centrala telefonica, Posta,  Erdély, Vasile Mitrea, Le Corbuisier, modernizmus, Ceausescu, brutalism, brutalista, béton brut, raw concrete, építészet, brutalizmus, architecture, Cluj, Telefonpalota"Pentaconta", Drakula laka

Egy brutalista betonszarkofág Kolozsvár történelmi városközpontjában, még a Kárpátok Géniuszának Aranykorából (Ceausescu, na). Megjegyezzük, hogy ez a funkcionalista-modernista-betonbarokk épület a Ceausescu-korszak későbbi, szocreál ihletettségű épületei mellett igen progresszívnak tűnik. Minden relatív, ugyebár. Olyannyira, hogy némelyek műemléknek nyilvánítanák.

Építés: 1969-1979 (két szakaszban)
Építész: Vasile Mitrea

A Ceausescu-kor kezdeti, "liberális " szakaszában az építészeken (is) enyhült a politikai-ideológiai nyomás, kissé fellélegzett az istenadta nép. Akkoriban senki nem sejtette a nyolcvanas évek sztálinista diktatúrájának eljövetelét, mindenki reménykedni kezdett az emberarcúban. Javult az ellátás, az életszínvonal, a szocreál olcsó csicsája helyett néhány modernista alkotás is született, mint például a most bemutatott, Le Corbusier nyomdokvizein belengetett betonkocka.

Mivel a telefónia berendezései a technikai fejlődés következtében jelentősen kisebb helyen elférnek, az épület néhány emeletén irodák működnek (értelemszerűen kissé sötétek, amolyan drakulásan)

Erdély, Vasile Mitrea, Le Corbuisier, modernizmus, Ceausescu, brutalism, brutalista, béton brut, raw concrete, építészet, brutalizmus, architecture, Cluj, Telefonpalota
Erdély, Vasile Mitrea, Le Corbuisier, modernizmus, Ceausescu, brutalism, brutalista, béton brut, raw concrete, építészet, brutalizmus, architecture, Cluj, Telefonpalota
Erdély, Vasile Mitrea, Le Corbuisier, modernizmus, Ceausescu, brutalism, brutalista, béton brut, raw concrete, építészet, brutalizmus, architecture, Cluj, Telefonpalota
Erdély, Vasile Mitrea, Le Corbuisier, modernizmus, Ceausescu, brutalism, brutalista, béton brut, raw concrete, építészet, brutalizmus, architecture, Cluj, Telefonpalota

P.s: Critics argue that this abstract nature of Brutalism makes the style unfriendly and uncommunicative, instead of being integrating and protective, as its proponents intended. Brutalism also is criticised as disregarding the social, historic, and architectural environment of its surroundings, making the introduction of such structures in existing developed areas appear starkly out of place and alien. The failure of positive communities to form early on in some Brutalist structures, possibly due to the larger processes of urban decay that set in after World War II (especially in the United Kingdom), led to the combined unpopularity of both the ideology and the architectural style. (wiki)

tovább a Kolozsvár blogra

Rockon Kolozsvárott

WTF:street art, Kolozsvár, stencil,  rock, gang, Cluj, Belváros, Romania, Rock on street team(vmi kolozsvári banda)

hopp, frissítés: a megfejtés itt lapul. Vmi diákcsapat, mely diákzenekarok fellépését kívánja segíteni.

tovább a street-art/vandalizmus gyűjteményünkre

Casa Ardeleana: az erdélyi román étterem Kolozsváron

Chiar si pentru cateva ceasuri, o sedere la Casa Ardeleana, intr-o atmosfera imblanzita de lemn, lut si piatra, in mirosuri de pui prajit la cuptor si ciorbe facute ca la mama acasa, are darul de a face dintr-un vizitator grabit un om care isi regaseste zestrea si radacinile. Vorba buna, servirea de calitate, apropierea de elementele satului transilvanean, mincarea traditionala a zonei, bauturile de calitate, sint tot atitea argumente pentru a deveni clienti fideli ai restaurantului.
Tradicionális román étterem egy belvárosi üzletház pincéjében

Make haste to the traditional Romanian restaurant Casa Ardeleana, situatedrather contrastingly in the bowels of the Sora Shopping Centre on “21 Decembrie 1989” Avenue. The décor itself is rustic, with wooden panelled walls, decorativebaskets and china, and earthenware cups; the waiters are dressed in traditionalclothing. This, in many other countries, could seem like a tacky gimmick, but the foodmore than compensates (plus they offer free a shot of palinka, traditional fruit brandy, on arrival to sweeten you up). For those willing to whole-heartedly embracetraditional cuisine, have a soup then a main meal; sarmale is the best option for the latter (made from finely pressed cabbage leaves wrapped around meat, onions andspices, served with polenta and ham – it is excellent). However, Brasov Visitor understands that such delicacies are an acquired taste, so available for those of apickier disposition are schnitzel and fried potatoes (chicken and chips a la Romania).Ignore your stomach when it tells you it’s in pain; wait half an hour after your maincourse and have dessert. The waiters give excellent advice."A fával, kővel és agyaggal szelídített belső, a kemencében sült csirke és a mama főztjére emlékeztető csorba ajándékozza a helynek azt a varázserőt, hogy egy hajszolt ember akár néhány óra ittartozkodás után megtalálja örökségét és gyökereit.
Barátságos és minőségi kiszolgálás, az erdélyi falu elemeinek közelsége, helyi tradicionális ételek, minőségi italok - ezek mind olyan érvek, melyek visszatérővé teszik a vendégeket." (honlapukról)


1. Elsősorban a helyválasztás a gáz, az egész éttermet belengi a plázákban megszokott gyökértelenség, a lakberendezők mesterkéltsége. Ezen az sem segít, hogy román népi viseletbe öltöztették a felszolgáló személyzetet. A beígért hamisítatlan, ősi román életérzés inkább Disneyland, a hodály egyik sarkában berendezett párnás-dunyhás "tisztaszoba" dacára.

2. Erdélyi éteremként hirdeti magát, de multikulti helyett valójában egy délibábos román étteremről van szó. Erdély magyar, szász, zsidó (neadjisten cigány) lakossága nem fért be az összképbe.

A kellemetlenkedés után térjünk rá, hogy mégis miért fordultunk itt elő többször is.

1. Jó a konyha. A Ceausescu-korszak éhezős korszaka után a hüvelykujjnyi "miccs"-ek (csevapcsicsa, darált húsból készült fűszeres húsrúdak) mára arasznyira nőttek, az idősebb korosztály legyen óvatos mennyiség megrendelésével. Mindenképpen érdemes kipróbálni a többi kaját is, mint már említettük, a konyha a hely erőssége. Látványkonyha, korrekt kiszolgálás, korrekt árak. A pletykák szerint az étterem egyik tulaja évekig a tengerjáró vendéglátásban dolgozott, érződik az étterem minden részletében az odafigyelés. Arról nem tehet, hogy a kolozsvári belvárosban kevés az autentikus román parasztház, ahol berendezhette volna az éttermét.

2. A lehetőségekhez képest odafigyeltek a berendezésre, amerikai haverjainknak tetszeni fog. Többet nehezen lehet kihozni egy ablaktalan pincéből.

2. Bár csak román népzene hallható (szerencsére a tradicionálisra, nem lagzilajcsisra kell gondolni), az étlapon már magyar ételek is előfordulnak. Magyar helyesírással, ékezetekkel, ahogy kell, időnként mókásan keverve a román nyelvvel. Alant néhány gyöngyszem:

cím/adresa: Restaurantul Casa Ardeleana A Sora üzletház pincéjében (Sora Shopping Center) B-dul. 21 Decembrie 1989, Nr. 5 (Néhai Lenin, mégnéhaibb Magyar út 400105 Cluj Tel: +40 264 439 451 Fax: +40 264 450 622 Tulajdonosok: Marcel Farcaş şi Gabriel Roman
supa gulyás = gulyásleves

étterem, Casa Ardeleana, Cluj, Erdély, etetés, ital, Kolozsvár, restaurant, Romania, étel
vargabéles = vargabéles

étterem, Casa Ardeleana, Cluj, Erdély, etetés, ital, Kolozsvár, restaurant, Romania, étel
gombóc cu prune = szilvásgombóc

gulyásul bucatarului = a szakács gulyása

étterem, Casa Ardeleana, Cluj, Erdély, etetés, ital, Kolozsvár, restaurant, Romania, étel
martas de ciuperci = gombamártás

És az olyan helyi mutációt, mint a "papricas cu pui si mamaliga"-t még ki sem próbáltuk (csirkepaprikás puliszkával). A zakuszkát is melegen ajánljuk, vegák is fogyaszthatják.

"Palinka" van, a kló meg számkódos. "Egyél, amennyit tudsz" zabapartik 20 lejért, dagadni vágyó magyaroknak erősen ajánljuk. Üvegfallal van elválasztva a dohányos-nemdohányos részleg, amit a passzív dohányosok bizonyára értékelnek. A bútorok autentikusan kopottak, a tulajdonosok igazi falusi felszerelést vásároltak. Magyarok számára van korondi cserép is, vegetáriánusok számára meg vega menü.

A román gyökerek mellett egy kis modern Amerika, a fiatalabb korosztálynak:

A helyileg terjesztett legendárium szerint az Amerikában kalandozó "Bunu" nemcsak Mary Joe-t, de az amerikai tehenészek kedvelt kajáit is hazuaimportálta, útközben lávaköveket gyűjtve :D

Esténként élő zene, egyszer ki lehet próbálni egy kellemes román helyet is. Kiváló ár/érték, mindenkinek ajánljuk, poftö bunö, jó étvágyat.

cím/adresa: Restaurantul Casa Ardeleana
A Sora üzletház pincéjében
(Sora Shopping Center)
B-dul. 21 Decembrie 1989, Nr. 5
(Néhai Lenin, mégnéhaibb Magyar út)
400105 Cluj
Tel: +40 264 439 451
Fax: +40 264 450 622
Tulajdonosok: Marcel Farcaş şi Gabriel Roman
Honlap: www.casaardeleana.com, román és angol nyelven

"O fost bunu'n America si ni ce o gasit!"
(Amerikában járt a nagypapi és ni, mit talált)


Pericol de moarte

Cluj, Kolozsvár, stencil, street art, életveszély, Pericol de moarte
Életveszély. Szó szerint fordítva: halálveszély.
(a stencil lelőhelye: Kolozsvár, többnyire lámpaoszlopokon)

Paraziţii

Paraziţii, parazitii, rap, Romania, horrorcore, hip-hop, band, graffiti, tag, bubble, Kolozsvár, Románia
Paraziţii = Paraziták

Egy úgynevezett "bomba" Kolozsvárról. A bomba egy percek alatt elkészíthető egyszerű, legtöbbször bubble style-ban készült rajz.

A Paraziţii (ejtsd. Párázici, jelentése: paraziták) egy román rapzenekar, amely 2004 júniusában, közvetlenül a választások előtt előrukkolt egy videóklippel, amelyben szidalmazta a román kormányt a cenzúra miatt. A videóban a pornókirály Larry Flint is megszólalt a romániai cenzúra kapcsán.

Parazitii: Le a cenzúrával / Down with the Censorship / Jos Cenzura (Larry Flint az első perc után kezd bele a romániai cenzúrával kapcsolatos monológjába)



Parazitii: Üzenet Európába /Message for Europe / Mesaj pentru Europa (Eng subs, angol feliratos. Burkolt cigányellenesség, nyílt ellenszenv a homokosok irányában)


Ez meg a világtörténelem egyik legdurvább videója: a fiúk többek között egy pópát (román ortodox pap) meg egy rendőrt is feldarabolnak a mészárszékban társadalomkritikus, durva szövegek kiséretében. Haladó hagyományok Ice-T és a Bodycount nyomdokain. Csak erős idegzetűeknek.




a zenekar honlapja és kiadója: 20 cm (muhahaha)

Kolozsvári graffiti: nem toy

Cluj, festékszóró, graffiti, kanna, Kolozsvár, minőségi, street art, tehetséges
No, akkor megint Kolozsvár. Meglepő igényességgel kidolgozott graffiti egy elhagyatott építkezésen. Az elkövető ahhoz a bizonyos 1%-nyi tehetséges falfestőhöz tartozik, akik miatt visszafogjuk a vérszomjunkat, amit a városrondító kismajmok irányába érzünk (pedig régebben, egy másik Galaxisban mink is... na, hagyjuk). No és azt tudtátok, hogy Ausztrália egyes vidékein tilos "kannát", vagyis festékszóró spréjt 18 éven aluliaknak eladni, sőt még a tulajdonlása is tiltott (értsd: már akkor is megbüntetik az önkifejező kisgeciket, ha csak kannát találnak náluk).

További street art cuccok erre

Oroszlános kapu (Kolozsvár)

Giccsparádénk folytatódik, hülyeségért most a szomszédba, Erdélybe látogatunk, egészen pontosan Kolozsvárra. Tessék, oroszlános kapu, shallalalala. Miért csak a nemességé legyen az élvezet?Cluj, címer, Kolozsvár, koronás, giccs, nemesség, oroszlános, Románia
Cluj, címer, Kolozsvár, koronás, giccs, nemesség, oroszlános, Románia
A nemesség az oroszlánban mindig a hősiesség és a nagylelkűség szimbolikus megjelenítőjét látta, mi is erősen feltételezzük, hogy itt is hasonlóan jellemezné magát a kapu vélhetően román tulaja (a kék színt a vegyes lakosságú területeken a románok használják, eltérően a magyarok által kedvelt zöldtől). Az ötágú korona a köznemesi rangot jelöli a címertani szabályok szerint (a hétágú a bárói, a kilencágú a grófi, a tizenegyágú pedig a hercegi rangot jelenteti).

"A korona (vagy koszorú) a kiválasztottság jelképe. Maga a kör alak a tökéletességet - s miután az ég jelképe is a kör - az éggel való szoros kapcsolatot is jelzi. Gyűrűként egyesíti azt ami fölötte és alatta van, de egyben a földi és az égi világ határát is kijelöli. Kifejezetten az Istentől származó hatalom jelképe is. A Bibliában a korona a tisztesség, az öröm, a nagyság, a dicsőség és az eschatologikus (a hittudomány ága, mely a világ sorsával és elmúlásának problémájával foglalkozik) győzelemjutalma illetve megjelenítője. Első szent királyunk görög eredetű neve is (Hagiosz) Sztephanosz latinra fordítva (Sancta) Coronát, azaz (Szent) koronát jelent.
A címer alapszíne a kék, az ég, a levegő, a víz színe, mely jelképesen utal a tisztaságra, az igazságra és a hűségre is." (Kacsóta címerének leírása)

No és azt tudtátok, kedves rádióhallgatóink, hogy a Gergényi által példaképének tekintett Fouché francia rendőrminiszter Napóleon által adományozott hercegi címerében egy arany oszlopra tekeredő kígyót találunk. Ezen már a kortársak is jókat somolyogtak, mint „beszélő címeren”. Itt most hosszasan elpoénkodhatnánk azon, hogy Gergényink vaj' milyen címert kapott Gyurcsitól... ha nem kapott volna az első adandó alkalommal egy hálatelt seggberúgást.

Nemzetiszínű parkolásgátlók Kolozsváron

nemzeti színek, street art,  Funar, tricolor, városimázs, piros sárga kék, Cluj, Kolozsvár,  rosu galben albastru, roman, Romania, nacionalizmus, sovinizmus
nemzeti színek, street art,  Funar, tricolor, városimázs, piros sárga kék, Cluj, Kolozsvár,  rosu galben albastru, roman, Romania, nacionalizmus, sovinizmus
A múltat végképp eltörölni: Kolozsvár ősi román város (és csak román). A nemzetiszínre festett parkolásgátlók valószínüleg a sokat lopó, cserében a magyarok ellen uszító néhai polgármester, Funar elvtárs idejéből maradtak itt. Funar elvtárs a kukáktól a padokig mindent nemzetiszínűre festetett, Kolozsvár román jellegét hangsúlyozandó, valamint a helyi (többnyire első-második generációs bevándorló) román lakosság komfortérzetét növelendő. A fotót a régi Zsidókorháztól (ma 3-as számú Belgyógyászati Klinika) nem messze, a Szabó utcában (ma: Strada Croitorilor).

a transindex.ro témába vágó cikke:

Adrian Marian, a kolozsvári rendőrség szóvivője bejelentette, hivatalból kivizsgálást indítottak a helyi polgármesteri hivatal által kihelyezett piros-sárga-kék színű szemeteskukák ügyében. A cselekedet a 75/1994-es törvény értelmében ugyanis akár a nemzeti jelképek meggyalázásának is minősülhet, így hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.



1,1 millióba került egy darab
(fotó: Clujeanul)



A csütörtöki városi tanácsi ülésen Mircea Cretu önkormányzati PUNR-képviselő is úgy nyilatkozott, hogy határozattervezetet készített annak érdekében, hogy a román nemzeti színeket megbecstelenítő szemétkosarakat leszereljék. Gheorge Funar azt hangoztatta, csupán a "szivárvány legszebb színei" kerültek a műanyag kukákra.


Költséges mulatság

A trikolór-szemetesek egyenként 1,1 millió lejébe kerültek az önkormányzatnak. Az eredetileg egyszínű zöldre festett kukák ára azért ilyen magas, mert speciális festési technológiával viszik fel rájuk a Románia lobogójának színeit. A polgármesteri hivatalnak egyelőre 40 darab szivárványos kukát szállított le a besztercei Senior SRL, de ők további megrendelésekre számítanak.


Piros-sárga-kék-sorozat

Funar megszállottsága miatt az épületekre kifüggesztett nemzetiszínű zászlók mellett Kolozsváron az évek során egyre több minden vált piros-sárga-kékké. A játszóterek mászókái és libikókái, a parki padok, zászlórudak, az útjelzők, az úttest fölöttii világító égőfüzérek, és egy belvárosi utcában maguk az utcakövek. A kolozsvári iskolák és óvodák gyermekei egy ideje piros-sárga-kék focilabdákat rugdoshatnak a tornaórákon, a találékony polgármester és a helyi költségvetés 165 millió lejének köszönhetően. Sőt, tavaly húsvétkor a háromszínű egyházi gyertyák készítését is tervbe vette a polgármester, de ezt az ortodox egyház -- gyertyagyártási monopóliumára hivatkozva -- megvétózta.

A hab a tortán a szemeteskukák felszerelése volt, de ezúttal Funar egyértelműen túl messzire ment. Volt pártja, a PUNR bejelentette, hogy a nemzeti jelképek meggyalázásért bepereli a polgármestert. Funar ugyanakkor elfelejtett egyeztetni saját pártásaival is: a kolozsvári Clujeanul hetilapnak sikerült még az omniózus terv nyilvánosságra hozatala előtt megkérdezni a Nagy-Romániai Párt néhány szenátorát és képviselőjét, hogy mi a véleményük egy ilyen kezdeményezésről.

A lap munkatársa úgy tette tette fel a kérdést, minthaa a nemzetiszínű kukák ötlete az RMDSZ-től származna. A PRM-tagok így sétáltak be a csapdába:

Viorel Dumitrescu, kolozsvári PRM-szenátor, Corneliu Vadim Tudor éss a párt ügyvédje: "A bűnösöket felelőségre kell vonni! Feljelentést fogok tenni a kezdeményezők ellen."
Valentin Dinescu, temesvári PRM szenátor: "Ez Erdély lakossága ellen intézett kihívás."
Daniela Buruiana Aprodu, galaci PRM-képvielő, a SRI-t ellenőrző parlamenti bizottság alelnöke: "Közönséges provokáció! Az alkotmány és Románia iránti tisztelet teljes hiánya. Remélem, hogy Gheorghe Funar összegyűjti ezekben a szemetesládákban az összes hazaáruló RMDSZ-est és megszabadul tőlük!

Gheorghe Pribeanu, temesvári PRM-képviselő: "A leghatározottabban elítélem a hasonló meggondolatlan gesztusokat, a román nép elleni sértést! A nemzeti jelkép szemetesládákra festése a román nemzet semmibevevése!"
Anghel Stanciu, Iasi-i PRM-képviselő: "Be fogok nyújtani a minisztériumhoz egy interpellációt. Ez a nemzeti jelképek elleni támadásnak minősíthető gesztus."
Corneliu Vadim Tudort csak másnap sikerült megkérdezni, így ő már csak annyit közölt a lap munkatársával, hogy "nem adok nyilatkozatot minden hülyeséggel kapcsolatban, ne zaklassanak fölöslegesen!".

Kapcsolódó posztunk a Kolozsvár blogról:

Lelkes magyarellenes uszítás: Baba Novac szobra Kolozsváron

Újra itt a nagy csapat, újra itt a Vasgárda

Pentru Dumnezeu, Neam şi Ţară
(Az Istenért, a Népért és az Országért)

Stencil, Kolozsvár belvárosa.

Corneliu Zelea Codreanu, Zelinski, Mihály Arkangyal Légiója, fasizmus, Románia, román, street art, stencil, pentru neam si tara noua dreapta
Újra itt van, újra itt van a nagy csapat: a Vasgárda. Egyelőre még csak Kolozsváron láttuk a stenciljeiket, de mivel már kétszer elfoglalták a románok Budapestet is...

Corneliu Zelea Codreanu, Zelinski, Mihály Arkangyal Légiója, fasizmus, Románia, román Corneliu Zelea Codreanu, született Corneliu Zelinski, még az apja románosította Zelea-ra nevét. Az ifjú Corneliut az ukrán-lengyel apjával és német származású anyjával (Brauner) együtt keresztelték ortodox (görög-keleti) hitre. Ilyen családi háttérrel egyenes út vezetett a román sovénok vezéri posztjáig, természetesen. 16 évesen, fiatal kora ellenére megkísérelt beszállni az eső világháború nevű globalista buliba. Később, az egyetemi diákság vezéreként társaival elbarikádozta magát a jogi tanszéken, mikor egyházi szertartás nélkül akarta a tanévet elkezdeni a libsi rektor. Megalakítja a Mihály Arkangyal Légióját (Legiunea Arhanghelul Mihail), közismertebb nevén a Vasgárdát. Egy rendőrprefektus (Mancea) , egy miniszterelnök (Ion Gheorghe Duca) és egy ellenlábasa (Mihai Stelescu-t 120 golyóval végezték ki egy korházban, majd baltával feldarabolták)) meggyilkolása után sittre vágják, majd a király, II. Károly parancsára egy Bukarest környéki erdőben 13 társával együtt megfojtják a csendőrök.

Corneliu Zelea Codreanu, Zelinski, Mihály Arkangyal Légiója, fasizmus, Románia, románNapjainkban a Noua Dreaptă, amely a Vasgárda örökösének tartja magát, úgy festi le Codreanut, mint a Román Ortodox Egyház szentjét.

A Vasgárda későbbi mészárlásaival, melynek rengeteg magyar is áldozatul esett, itt és most nem foglalkozunk.

További olvasnivalók: Mircea Eliade ömlengései a megtagadott vasgárdista korszakából:

Kevés európai népet ruházott fel az Úr annyi erénnyel, mint a románokat. A román nyelvi egység valóságos csoda (a román az egyetlen dialektusok nélküli latin eredetű nyelv). A románok Délkelet-Európa legnagyobb államalapítói. A román nép spirituális teremtőerejének ékes bizonysága a román népművészet, a román folklór és a vallásos érzület. Egy olyan nép, amely ennyi biológiai, társadalmi és szellemi erénnyel ékes, letűnhet-e anélkül, hogy teljesítené történelmi küldetését? Megengedhetjük-e, hogy a román nép olyan szomorú véget érjen, olyan módon hulljon szét, aminőt nem ismert még a történelem - hogy nyomor és vérbaj roncsolja, zsidók és idegenek özönöljék el, hogy elcsüggedjen, elárulják és eladják alig pár százmillió lejért? Akármekkora volt is őseink bűne, ekkora büntetés túlságosan is kegyetlen lenne. Nem hihetem, hogy a román nép, amely ezer éve ellenáll talpig fegyverben, ma, nyomorba hülyülve, árulásba ájulva, alkoholtól és szólamoktól részegen úgy végezze, mint gyáva aljanemzet. Aki hisz népünk sorsában, az nem kételkedhet a Vasgárda diadalában.

További street art: erregyerre

Choco Chanel és Choco Hut

Cluj,  Kolozsvár, Erdély, Cluj,  alaklélektan, Gestalt, Pizza Hut, Coco Chanel, Choco Chanel, Choco Hut, vicc,  humoros,  tréfa
Gerillamarketing? A Choco Chanel koncepciótelefont reklámozzák stencillel? De mit keres ott a alaklélektani vicc, a Pizza Hut logó megtévesztő átdolgozása. Mégis csak egy reklámszichológusként sem utolsó utcaművész Gestalt-tréfáját sikerült fotóznunk.

Lelőhely: Kolozsvár, belváros

ajánlott irodalom: boltbalopás (Fogyassz Még Többet)

Jelentsd fel a koldusokat!

„Ştii că un cerşetor câştigă de două ori salariul tău?”
„Nu încuraja cerşetoria”
„Nu-i ajuţi dându-le bani. Sesizează cazurile de cerşetorie, la 984 sau 598784!”

matrica, street art, Kolozsvár, Cluj,  cersetorie, szociális érzékenység
„Ştii că un cerşetor câştigă de două ori salariul tău?” „Nu încuraja cerşetoria” „Nu-i ajuţi dându-le bani. Sesizează cazurile de cerşetorie,  la 984 sau 598784!”
matrica, street art, Kolozsvár, Cluj,  cersetorie, szociális érzékenység, „Ştii că un cerşetor câştigă de două ori salariul tău?” „Nu încuraja cerşetoria” „Nu-i ajuţi dându-le bani. Sesizează cazurile de cerşetorie,  la 984 sau 598784!”
Igen, kedves tévénézőink, jól olvasták: jelentsék fel a koldusokat. Hívjon rendőrt! A kurva anyját a sok rühes hajléktalannak, akik miatt egy rohadt hambit sem tud az utcán a szájába tömni a fogyasztó, mert éhes tekintetükkel kinézik a szájából. Direkt csinálják! Valójában nem is éhesek vagy soványak, a nyomorult küllem csak munkaruha.

A kolozsvári önkormányzat a társadalmi szolidaritás és a keresztényi könyörület jegyében egyenesen feljelentésre biztatja a rendes, becsületes adófizető polgárokat. A visszafogott uszítás mellett önfelmentő érveket is ad az ingadozóknak:
"Tudtad, hogy egy koldus a fizetésed dupláját keresi?"
Ne támogasd a koldulást! Nem segítesz rajtuk, ha pénzt adsz nekik! Ha koldulást észlelsz, hívd a rendőrséget: 0264-598784

matrica, street art, Kolozsvár, Cluj,  cersetorie, szociális érzékenység „Ştii că un cerşetor câştigă de două ori salariul tău?” „Nu încuraja cerşetoria” „Nu-i ajuţi dându-le bani. Sesizează cazurile de cerşetorie,  la 984 sau 598784!”

Halkan megjegyezzük, hogy csak remélni fogjuk, hogy a gazdasági válság idején nem veszik elő a jól bevállt magyarellenes uszítást a román politikusok. Mert itt a cigányok ellen megy a tamtam, ha valakinek nem esett volna le. Amúgy összesen 30 bejelentés érkezett házmesterlelkű polgároktól, ami vigasz, bár sovány.